SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’S-SALAT

<< 182 >>

10- Namazın Vakitleri Hususunda Kapsamlı hadis

 

(:-278-:) Cabir (b. Abdillah) anlatıyor: Cebrail, Güneş tam tepe noktasından batıya kaydığı anda Nebi s.a.v.'e geldi ve:

 

"Ey Muhammed! Kalk ve öğle namazını kıl" dedi. Bunun üzerine Nebi s.a.v. kalkıp öğle namazını kıldı. Sonra her şeyin gölgesi kendi boyunda olduğunda Resulullah s.a.v.'e (ikindi namazının vakti için) geldi ve:

 

"Kalk ve ikindi namazını kıl" dedi. Bunun üzerine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem kalkıp ikindi namazını kıldı. Sonra Güneş battığında Resuluilah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e (akşam namazının vakti için) geldi ve:

 

"Kalk ve akşam namazını kıl" dedi. (Bunun üzerine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem kalkıp akşam namazını kıldı.) Sonra şafak kayboluncaya kadar bir müddet bekledi. Sonra Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e (yatsı namazının vakti için) geldi ve:

 

"Kalk ve yatsı namazını kıl" dedi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem de kalkıp yatsı namazını kıldı. Sonra sabahleyin tan yeri ağardığında s.a.v.'e geldi ve tekrar:

 

"Ey Muhammed! Kalk (sabah namazını) kıl" dedi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem kalkıp sabah namazını kıldı.

 

Ertesi gün gölge her şeyin gölgesi kendi boyunda olduğunda Nebi s.a.v.'e geldi ve:

 

"Kalk, öğle namazını kıl" dedi. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem kalkıp öğle namazını kıldı. Sonra her şeyin gölgesi kendinin iki misli iki boyunda olduğunda Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e geldi ve:

 

"Kalk, ikindi namazını kıl" dedi. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem de kalkıp ikindi namazını kıldı. Sonra akşam için aynı vakitte Güneş batarken Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e geldi ve:

 

"Kalk, akşam namazını kıl" dedi. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem de kalkıp akşam namazını kıldı. Sonra gecenin üçte biri geçtiğinde yatsı namazı için Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e geldi ve:

 

"Kalk, yatsı namazını kıl" dedi. Resuluilah Sallallahu Aleyhi ve Sellem de kalkıp yatsı namazını kıldı. Sonra ortalık iyice ağardığında sabah namazı için Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e geldi ve:

 

"Kalk, sabah namazını kıl" dedi. (Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem de kalkıp sabah namazını kıldı.) Cebraiı:

 

"Şu kıldığın (iki gün içindeki) iki namaz arasındaki vaktin tamamı, namaz vaktidir" dedi.

 

- - -

İsnadı sahihtir. ihsan (1470); Ahmed, Müsned (3/33/), Tirmizi (150), Nesai (527) ve

Hakim, Müstedrek (1/195-6; Zehebı'nin onayıyla sahih)

 

 

 

(:-279-:) İbn Şihab anlatıyor: Ömer b. Abdilaziz, (bir gün) minberde oturmaktaydı. Namazı geciktirdi. Bunun üzerine Urve b. ez-Zübeyr:

 

"Cebrail'in, Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e namazın vakit(ler)ini haber verdiğini bilmez misin?" dedi. Ömer b. Abdilaziz, ona:

 

"Ey Urve! Söylemekte olduğun şeyi(n ne manaya geldiğini iyi) bak" dedi. Urve dedi ki: "Beşır b. Ebi Mes'ud'u işittim. O şöyle dedi:

 

(Babam) Ebu Mes'ud el-Ensari"yi işittim. Dedi ki: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu işittim:

 

"Cebrail indi, bana namazın vakit(ler)ini haber verdi. Ben de, onunla birlikte namaz kıldım. Sonra onunla birlikte yine namaz kıldım. Sonra yine onunla birlikte namaz kıldım. Sonra onunla birlikte tekrar namaz kıldım."

 

-Ravi parmaklarıyla beş vakit namazı gösterdi-

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in, öğle namazını Güneş tam tepe noktasından batıya kaydığında kıldığını gördüm. Bazen öğle namazını sıcak arttığında (ikindi namazının vaktine kadar) geciktirirdi. Onu, ikindi namazını Güneş sararmadan önce beyazlığı fazla bir halde iken kılarken gördüm. Bir kimse (ikindi) namazından çıkar ve güneş batmadan önce Zu'I-Huleyfe'ye  gelirdi. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem akşam namazını ise güneş battığı, yatsıyı da ufuk karardığı zaman kılardı. Bazen de yatsı namazını insanların toplanması için geciktirirdi. Sabah namazını ise bir defasında alacakaranlıkta ve başka bir defada ise ortalık ağarınca kıldı. Bundan sonra, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in sabah namazı, ölünceye kadar alacakaranlıkta oldu, bir daha ortalık ağarınca kllmadı.

 

Derim ki: Sahih'te bu hadisin bir bölümü yer almaktadır.

 

- - -

İsnadı hasendir. ibn Huzeyme, Sahih (352), Beyhaki (1/363) ve Hakim, Müstedrek (1/192-

3)